Hacker School

Необичайни места, на които можете да намерите Linux

linux_advance_129x150

Както вече знаете  Linux е най-разпространената операционна система в света.

Ето някои необичайни разработки и места, при които се използва Linux:

В Швеция, като привърженици на идеята за щастливо гледаните животни, са изобретили система за доене на крави на доброволен принцип – с какво работи тя? – с Linux.

В някои самолети както може би знаете, предлагат система от екрани за развлечение на всеки пътник, които позволяват гледането на филми и слушане на музика по време на полет. Тяхната операционна система е? Разбира се – Linux.

Международната космическа станция. Всички лаптопи на станцията използвани ежедневно от екипажа са с операционна система Linux, поради високото ниво на сигурност и неуязвимост за вируси.

В Северна Корея използват преработена версия на Linux, за да поддържат изолираната от света система.

Компанията Liquid Robotics създава дронове, движещи се под вода, които предприемат мисии дълги по цяла година, за да изследват живота на дъното на океана. Софтуерът на дроновете е базиран на Linux.

Приспособлението  Crock Pot WeMo Smart Slow Cooker създадено за любители на бавното приготвяне на храна, позволява управлението на домашната фурна на потребителите чрез онлайн връзка на телефона и фурната. Отново базирано на Linux, приложението позволява печката да бъде включвана и изключвана по всяко време, без да е необходимо потребителят да е близо до нея.

Ядрените подводници на военноморските сили на САЩ, също използват Linux за различни видове системи. Така се достига по-високо ниво на сигурност и защита от вируси.

Християнската мисионерска мрежа Transformational Education Network, заела се с предоставяне на образование из цяла Нигерия, обучава учениците си на работа с компютър. За разлика от повечето образователни програми те обучават учениците си и на работа с Ubuntu Linux.

Новата серия кукли Барби, издадена преди няколко години включва кукли с различни професии, включително и Барби програмист. Дизайна на нейния компютър има елементи от пингвина на Linux, така че смело можем да предположим, че това е предпочитаната от Барби среда. :)

Гъвкавостта на Linux го прави подходящ за всякакви видове компютри, дори и такива работещи с лоши компоненти и непригодни за почти никакъв вид полезна работа. Шегата на страна, но едва ли има друга операционна система в света преживяла успешно толкова трансформации и доказала своята приложимост дори при най-необичайните видове разработки.


Източник: www.itworld.com  

Оставете коментар